Τουρκία

Τουρκία
Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες:

  • δυτικά με την Ελλάδα
  • βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία
  • ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν
  • νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.
  • Νότια είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, δυτικά το Αιγαίο Πέλαγος και βόρεια ο Εύξεινος Πόντος.
  • Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος (που συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά) οριοθετούν το σύνορο μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, ενώ επίσης χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας την καθιστούν χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους Αρχαιομικρασιατικούς πολιτισμούς και Θρακικούς λαούς καθώς και από Ίωνες, που ίδρυσαν εκεί δώδεκα μεγάλες πόλεις (Ιωνική δωδεκάπολις). Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, η περιοχή εξελληνίστηκε, διαδικασία που συνεχίστηκε με τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τη μετάβαση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τον 11ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, αρχίζοντας τη διαδικασία του εκτουρκισμού, που επιταχύνθηκε από τη νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. To Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ κυβέρνησε τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μογγολική εισβολή το 1243, οπότε διασπάστηκε σε αρκετά μικρά τουρκικά μπειλίκια. Ξεκινώντας από τα τέλη του 13ου αιώνα το οθωμανικό μπειλίκι συνένωσε τη Μικρά Ασία και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακολούθησε την ήττα της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματά της καταλήφθηκαν από τους νικητές Συμμάχους.

Ο Toυρκικός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεργάτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, με τον Ατατούρκ ως πρώτο πρόεδρό της. Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική, κοσμική, ενιαία, συνταγματική δημοκρατία με ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική, γλώσσα της τουρκικής γλωσσικής οικογένειας, που μιλιέται ως μητρική γλώσσα από το 85% περίπου του πληθυσμού. Οι Τούρκοι αποτελούν το 70 – 75% του πληθυσμού. Οι μειονότητες περιλαμβάνουν Κούρδους (18%) και άλλους (7 – 12%).

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμανική. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (ιδρύθηκε το 2009), της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (ιδρύθηκε το 1993), του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ιδρύθηκε το 1995). Οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Τουρκία σχετικές ειδήσεις:

  • Τσίπρας Βουλή σήμερα: Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία

    Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία»

    Τσίπρας Βουλή σήμερα: «Δεν αρκούν λόγοι ενότητας. Απαιτείται και μία σαφής εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος», υπογράμμισε.

    Τσίπρας Βουλή σήμερα: Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία
  • Μητσοτάκης αιγιαλίτιδα ζώνη: «Επεκτείνεται προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια»

    Επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια

    Μητσοτάκης αιγιαλίτιδα ζώνη: Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε απ΄το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Μητσοτάκης αιγιαλίτιδα ζώνη: «Επεκτείνεται προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια»
  • Η ΑΟΖ, το Oruc Reis και ο Τούρκος πρόεδρος – Τι πραγματικά συμβαίνει στη Μεσόγειο

    Η ΑΟΖ, το Oruc Reis και ο Τούρκος πρόεδρος - Τι πραγματικά συμβαίνει στη Μεσόγειο

    Στην ελληνοτουρκική κρίση και σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στέκεται στο blog του στο pagenews.gr o Νίκος Καραχάλιος. Tι αναφέρει για τα ζητήματα που προκύπτουν από την παραβατική στάση του Ερντογάν;

     Νίκος Καραχάλιος
  • Νίκος Καραχάλιος
  • Ο Νίκος Καραχάλιος είναι σύμβουλος στρατηγικής και ανάπτυξης.
    Η ΑΟΖ, το Oruc Reis και ο Τούρκος πρόεδρος – Τι πραγματικά συμβαίνει στη Μεσόγειο
  • Ερντογάν Ελλάδα: Αν θέλετε να πληρώσετε το τίμημα, να έρθετε να μας αντιμετωπίσετε

    Στα άκρα ο Ερντογάν: «Αντιμετωπίστε μας αν θέλετε να πληρώσετε το τίμημα»

    Ερντογάν Ελλάδα: Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου φανερώνουν πως η ρητορική του είναι εκτός ελέγχου.

    Ερντογάν Ελλάδα: Αν θέλετε να πληρώσετε το τίμημα, να έρθετε να μας αντιμετωπίσετε
  • Χάλκη: Έτσι έγινε το επεισόδιο με τους Τούρκους – Τι αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού

    Έτσι έγινε το επεισόδιο με τους Τούρκους - Τι αναφέρει ο δήμαρχος

    Χάλκη: Τουρκική ακταιωρός βρισκόταν στο σημείο και προσπάθησε να παρεμποδίσει ανθρωπιστική επιχείρηση διάσωσης τουλάχιστον 90 μεταναστών.

    Χάλκη: Έτσι έγινε το επεισόδιο με τους Τούρκους – Τι αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού
  • Ιωάννης Σαρακιώτης: «Ανίκανο το Oruc Reis να ταράξει τη θερινή ραστώνη της κυβέρνησης»

    Ιωάννης Σαρακιώτης: «Ανίκανο το Oruc Reis να ταράξει τη θερινή ραστώνη της κυβέρνησης»

    Ιωάννης Σαρακιώτης: Με άρθρο του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ιωάννης Σαρακιώτης, σχολιάζει την παράταση της τουρκικής NAVTEX στην Μεσόγειο. Μάλιστα αναρωτιέται αν τελικά διεξάγει έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis».

    Ιωάννης Σαρακιώτης: «Ανίκανο το Oruc Reis να ταράξει τη θερινή ραστώνη της κυβέρνησης»
  • Χάλκη: Τούρκικη ακταιωρός προσπάθησε να «τυφλώσει» super puma

    Χάλκη: Τούρκικη ακταιωρός προσπάθησε να «τυφλώσει» super puma

    Χάλκη: Παραλίγο να γίνει θερμό επεισόδιο χθες το βράδυ κατά την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών. Τούρκικη ακταιωρός προσπάθησε να «τυφλώσει» super puma και να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού που βρισκόταν ανοιχτά της Χάλκης επιχειρώντας να περισυλλέξει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

    Χάλκη: Τούρκικη ακταιωρός προσπάθησε να «τυφλώσει» super puma
  • Η μάχη του Μαντζικέρτ: Η αρχή του τέλους για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία

    Η μάχη του Μαντζικέρτ: Η αρχή του τέλους για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία

    Η στρατιωτική σύγκρουση που έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του έτους 1071 νοτίως του Μαντζικέρτ και βορειοδυτικά της λίμνης του Βαν, ανάμεσα στις δυνάμεις του βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού Δ’ Διογένη και του σελτζούκου σουλτάνου Αλπ Αρσλάν, έμελλε να αποτελέσει την αρχή του τέλους της παρουσίας των Βυζαντινών στα Μικρασιατικά εδάφη.

    Η μάχη του Μαντζικέρτ: Η αρχή του τέλους για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία
ΣΕΛΙΔΑ 98 ΑΠΟ 457