Τράπεζα της Ελλάδος

Τράπεζα της Ελλάδος
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1927 επί Προεδρίας της Δημοκρατίας του Παύλου Κουντουριώτη και Πρωθυπουργίας του Αλεξάνδρου Ζαΐμη .

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1927.Βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, συμμετέχει στο σύστημα κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι οι αποκλειστικοί μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι κρατική, αλλά μια Ανώνυμη Εταιρεία. Έχει ειδικά προνόμια, ειδικές αρμοδιότητες αλλά και περιορισμούς, όπως ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα. Καθώς και ότι στη μετοχική της σύνθεση το κράτος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% όπως ορίζεται στο καταστατικό της. Διαφέρει από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διατηρούσε το προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα ως το 1928.

Κατά τη διατύπωση του άρθρου 29 του καταστατικού, «Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους η Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη των οργάνων της δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση. Βάσει του καταστατικού κανείς αντιπρόσωπος του Δημοσίου δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τα βιβλία της τράπεζας σε κανένα από τα καταστήματα της πλην του επιτρόπου του κράτους, ο οποίος μπορεί να ζητήσει στοιχεία αλλά υποχρεούται να τηρεί αυστηρή εχεμύθεια.

Τράπεζα της Ελλάδος σχετικές ειδήσεις:

  • Τράπεζα της Ελλάδος κορωνοϊός: Προσφορά 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΔΥ

    Τράπεζα της Ελλάδος: Προσφορά 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΔΥ

    Τράπεζα της Ελλάδος κορωνοϊός: Σε μια σπουδαία κίνηση προχώρηση η πρώτη τράπεζα της χώρας, καθώς με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου απελευθέρωσε πέντε εκατομμύρια ευρώ ενισχύοντας τη προσπάθεια του ΕΟΔΥ για το εξοπλισμί ιατροφαρμακευτικού υλικού.

    Τράπεζα της Ελλάδος κορωνοϊός: Προσφορά 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΔΥ
  • Κορωνοϊός Τράπεζα της Ελλάδος: Δίνει 5 εκατομμύρια στον ΕΟΔΥ

    Με 5 εκατομμύρια ενισχύει τον ΕΟΔΥ η Τράπεζα της Ελλάδος

    Κορωνοϊός Τράπεζα της Ελλάδος: Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα καταθέσει στο λογαριασμό του ΕΟΔΥ η Τράπεζα της Ελλάδος, για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού.

    Κορωνοϊός Τράπεζα της Ελλάδος: Δίνει 5 εκατομμύρια στον ΕΟΔΥ
  • Γιάννης Στουρνάρας κορωνοϊός: Μηδενική ανάπτυξη φέτος από 2,4% λόγω ιού

    Πρόβλεψη Στουρνάρα: Μηδενική ανάπτυξη φέτος από 2,4% λόγω κορωνοϊού

    Γιάννης Στουρνάρας κορωνοϊός: Ο πρόεδρος της Τράπεζας Της Ελλάδας ανέφερε ότι ο ιός θα αφήσει το στίγμα του στην οικονομία και προέβλεψε μηδενικό ρυθμό του ΑΕΠ , αντί 2,4% που έλεγαν οι εκτιμήσεις.

    Γιάννης Στουρνάρας κορωνοϊός: Μηδενική ανάπτυξη φέτος από 2,4% λόγω ιού
  • Μητσοτάκης διάγγελμα κορωνοϊός: “Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία”

    Κυριάκος Μητσοτάκης: "Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία"

    Μητσοτάκης διάγγελμα κορωνοϊός: Αυστηρό μήνυμα αυτοπεριορισμού στους πολίτες, έστειλε μέσω διαγγέλματος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων προειδοποίησε για παραδειγματικές κυρώσεις σε όσους φέρονται αντικοινωνικά και τόνισε πως "πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι ο άνθρωπος".

    Μητσοτάκης διάγγελμα κορωνοϊός: “Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία”
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 7.828 δικαιούχοι – 1,9 εκατομμύρια ευρώ βγήκε από το ταμείο

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 7.828 δικαιούχοι – 1,9 εκατομμύρια ευρώ βγήκε από το ταμείο

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε πληρωμή σχεδόν 1,9 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 7.828 δικαιούχοι – 1,9 εκατομμύρια ευρώ βγήκε από το ταμείο
  • Κορωνοϊός Σταϊκούρας: Μέτρα σε 8 άξονες για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας

    Χρήστος Σταϊκούρας: Μέτρα σε οκτώ άξονες για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας

    Κορωνοϊός Σταϊκούρας: Τις οκτώ παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Κορωνοϊός Σταϊκούρας: Μέτρα σε 8 άξονες για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας
  • Τράπεζες ασκήσεις ετοιμότητας: Στο τραπέζι τα πιο ακραία σενάρια

    Τράπεζες: Ασκήσεις ετοιμότητας λόγω κορωνοϊού - Στο τραπέζι και τα πιο ακραία σενάρια

    Τράπεζες ασκήσεις ετοιμότητας: Σχέδιο για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος θέτουν σε εφαρμογή οι τράπεζες προκειμένου να προλάβουν τα οικονομικά κενά που θα προκύψουν από την εδραίωση του κορωνοϊού στη χώρα.

    Τράπεζες ασκήσεις ετοιμότητας: Στο τραπέζι τα πιο ακραία σενάρια
  • ΣΥΡΙΖΑ σε Χρήστο Σταϊκούρα: Καταθέστε τα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια

    ΣΥΡΙΖΑ σε Χρήστο Σταϊκούρα: Καταθέστε τα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια

    ΣΥΡΙΖΑ σε Χρήστο Σταϊκούρα: Βουλευτές της αξιωματικής κάλεσαν τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει τα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια.

    ΣΥΡΙΖΑ σε Χρήστο Σταϊκούρα: Καταθέστε τα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια
  • Μηδενικά επιτόκια καταθέσεων: Η επόμενη μέρα για τους Έλληνες

    Μηδενικά επιτόκια καταθέσεων: Η επόμενη μέρα για τους Έλληνες

    Μηδενικά επιτόκια καταθέσεων: Τη νέα εποχή πολύ χαμηλών, σχεδόν μηδενικών, επιτοκίων στα καταθετικά προϊόντα έχουν ξεκινήσει να βιώνουν και τα ελληνικά νοικοκυριά, μια εποχή που καθυστέρησε λίγο να έρθει και στη χώρα μας λόγω της κρίσης που ώθησε τις τράπεζες να κρατήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα από ότι οι ευρωπαϊκές.

    Μηδενικά επιτόκια καταθέσεων: Η επόμενη μέρα για τους Έλληνες
ΣΕΛΙΔΑ 11 ΑΠΟ 24