VAR

VAR
Το VAR είναι η χρήση βίντεο για τις αμφισβητούμενες φάσεις στα παιχνίδια ποδοσφαίρου.

Το VAR μπήκε στη ζωή του ποδοσφαίρου προκειμένου να δώσει στους διαιτητές μια επιλογή για να μειώσουν όσο γίνεται τα λάθη. To Video assistant referee ξεκίνησε σε πειραματικό στάδιο σε πρώτη φάση και στο Μουντιάλ της Ρωσίας έκανε πρεμιέρα σε μεγάλη διοργάνωση. Η φιλοσοφία του είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις για να μην υπάρχουν συνεχείς διακοπές στα παιχνίδια.

Υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις που μπορεί να επέμβει το VAR:

  • Κατοχύρωση ή ακύρωση γκολ

Σε περίπτωση που μια ομάδα έχει την μπάλα και στη εξέλιξη της φάσης υπάρχει κάποια αμφιβολία για χέρι, οφ σάιντ ή χτύπημα εκτός φάσης, το VAR ενημερώνει τον διαιτητή για το αν υπήρχε ή όχι παράβαση.

  • Κατοχύρωση πέναλτι ή όχι

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια επαφή εντός της περιοχής το δωμάτιο του VAR ενημερώνει τον διαιτητή για το αν υπάρχει παράβαση ή όχι.

  • Κόκκινη κάρτα

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπαίνει κάποιο γκολ ενώ στην πορεία της φάσης υπάρχει χτύπημα εκτός φάσης. Σε αυτή την περίπτωση και μετά τη σχετική ενημέρωση, ο διαιτητής μπορεί να ακυρώσει το γκολ και να δώσει φάουλ. Το ίδιο ισχύει και για τα χτυπήματα εκτός φάσης που μπορεί να μην έχουν πέσει στην αντίληψη του διαιτητή.

  • Λανθασμένη κόκκινη ή κίτρινη κάρτα

Το τσεκάριμα του VAR

Οι διαιτητές του VAR βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πολλές οθόνες που δείχνουν πολλά ριπλέι από κάθε φάση. Οι διαιτητές του Video assistant referee παρακολουθούν όλες τις φάσεις και με ενδοεπικοινωνία ενημερώνουν τον διαιτητή για το αν υπάρχει παράβαση. Πολλές φορές, όταν η φάση είναι δύσκολη, ο πρώτος διαιτητής έχει την επιλογή να δει και ο ίδιος την φάση από την οθόνη που υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση ο διαιτητής παίρνει τις οριστικές αποφάσεις.

VAR σχετικές ειδήσεις:

  • ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0

    ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0

    ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Ο Δικέφαλος του Βορρά με γκολ των Βιεϊρίνια και Πέλκα πήρε εκδίκηση από του "Πρασίνους" και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

    ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0
  • ΑΕΚ – Πανθηναϊκός: Κροάτης στο ντέρμπι – Ελβετός στο Ατρόμητος-Ολυμπιακός

    ΑΕΚ – Πανθηναϊκός: Κροάτης στο ντέρμπι – Ελβετός στο Ατρόμητος-Ολυμπιακός

    ΑΕΚ - Πανθηναϊκός: Ο Κροάτης Φραν Γιόβιτς είναι ο διαιτητής του Αθηναϊκού ντέρμπι. Ο Λιρς Σνάιντερ στο Ατρόμητος - Ολυμπιακός.

    ΑΕΚ – Πανθηναϊκός: Κροάτης στο ντέρμπι – Ελβετός στο Ατρόμητος-Ολυμπιακός
  • Λαμία – Ολυμπιακός 0-0

    Λαμία - Ολυμπιακός 0-0: Στον Πειραιά η πρόκριση [vid]

    Λαμία - Ολυμπιακός: Με πολλούς ποδοσφαιριστές να παίρνουν ευκαιρία από τον Μαρτίνς και τους Καφού, Μορ να κάνουν ντεμπούτο, ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0-0 κόντρα στην αξιόμαχη Λαμία.

    Λαμία – Ολυμπιακός 0-0
  • VAR στη Μόρια δεν έχει

    VAR στη Μόρια δεν έχει

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την μετανάστρια στη Λέσβο που παραλίγο να αρπάξει όπλο αστυνομικού και τονίζει πως αν τα άτομα αυτά θέλουν να λύσουν τα προβλήματά τους οφείλουν να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • VAR στη Μόρια δεν έχει
  • Κύπελλο Ελλάδας διαιτητές: Ο Ελβετός Σάρερ στη Τούμπα – Βρέσκας στη Λαμία

    Κύπελλο Ελλάδας: Ο Ελβετός Σάρερ διευθύνει στη Τούμπα - Βρέσκας στη Λαμία

    Κύπελλο Ελλάδας διαιτητές: Ο Ελβετός Σάντρο Σέρερ θα διευθύνει τη πρώτη συνάντηση ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, σε ένα παιχνίδι όπου θα πραγματοποιεί κανονικά με τη χρήση VAR.

    Κύπελλο Ελλάδας διαιτητές: Ο Ελβετός Σάρερ στη Τούμπα – Βρέσκας στη Λαμία
  • Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0

    Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0: Τον «γκρέμισε» από την κορυφή

    Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Με γκολ των Μακέντα και Χατζηγιοβάνη οι Πράσινοι επικράτησαν 2-0 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

    Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0
  • Λαμία – ΠΑΟΚ 0-1

    Χρυσό τρίποντο

    Ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε, αλλά πήρε σημαντική νίκη στην έδρα της Λαμίας και παραμένει σε απόσταση ενός βαθμού από την κορυφή.

    Λαμία – ΠΑΟΚ 0-1
  • Πέλκας ΠΑΟΚ: Η ευχή του στον Λάμπρου τη στιγμή της αλλαγής [vid]

    Δημήτρης Πέλκας: Η ευχή του στον Λάμπρου της στιγμή της αλλαγής [vid]

    Πέλκας ΠΑΟΚ: Ο μεσοεπιθετικός του Δικεφάλου του Βορρά τη στιγμή που βγήκε από το γήπεδο ευχήθηκε στον Λάζαρο Λάμπρου να σκοράρει.

    Πέλκας ΠΑΟΚ: Η ευχή του στον Λάμπρου τη στιγμή της αλλαγής [vid]
ΣΕΛΙΔΑ 7 ΑΠΟ 12