ΟΗΕ: Η Συνθήκη Απαγόρευσης πυρηνικών όπλων μπορεί να τεθεί σε ισχύ
ΟΗΕ: Η Ονδούρα είναι το 50ο κράτος που επικυρώνει την Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, και έτσι μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 21 Ιανουαρίου σε συμβολικό επίπεδο.
Η Χιροσίμα ιδρύθηκε από τον Μόρι Μοτονάρι το 1589, στην ακτή της Εσωτερικής Θάλασσας της Ιαπωνίας, ο οποίος την κατέστησε πρωτεύουσά του, αφήνοντας το Κάστρο Κοριγιάμα στον Γιαμάτο Κοριγιάμα. Περίπου μισό αιώνα αργότερα, μετά τη Μάχη του Σεκιγκαχάρα, ο εγγονός του Μοτονάρι, Μόρι Τερουμότο την έχασε από τον Τοκουγκάουα Ιεγιάσου, ο οποίος την έδωσε σε υποστηρικτή του. Το 1619 ο Ασάνο Ναγκαακίρα διορίσθηκε άρχοντας (νταϊμιό) της περιοχής και η Χιροσίμα έγινε πρωτεύουσα του χανάτου της Χιροσίμα κατά την περίοδο Έντο. Μετά την κατάργηση των χανάτων η πόλη έγινε φυσιολογικά η πρωτεύουσα του Νομού Χιροσίμα.
Οι απόγονοι του Ασάνο συνέχισαν να κυβερνούν την πόλη μέχρι την Περίοδο Μέιτζι τον 19ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Χιροσίμα αναπτύχθηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο, με τη μετάβαση της ιαπωνικής οικονομίας από αγροτική σε αστική. Βιομηχανίες όπως η βαμβακουργία εγκαταστάθηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα.
Στις 6 Αυγούστου 1945, η πυρηνική βόμβα ουρανίου «Λιτλ Μπόι» («Αγοράκι») ρίφθηκε στη Χιροσίμα από το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου Ενόλα Γκέι, σκοτώνοντας άμεσα περί τους 70.000 ανθρώπους. Περίπου το 69% των οικοδομημάτων της πόλεως καταστράφηκε εντελώς και ένα άλλο 6,6% υπέστη σοβαρές ζημιές. Κατά τους επόμενους μήνες, περί τους 60.000 ακόμα ανθρώπους απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση σε ραδιενέργεια. Επί του συνόλου των θανάτων εκτιμάται ότι το 60% οφείλεται στην αρχική θερμοκρασία (από ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος μέχρι εγκαύματα), το 20% από μηχανικό τραυματισμό από το ωστικό κύμα (καθαυτό έκρηξη) και το υπόλοιπο 20% από τη ραδιενέργεια.
Από το 1945 μέχρι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ακόμα χιμπακούσα έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, οι περισσότεροι από λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα είδη καρκίνου (Μελίντα Μηντ & Ρόμπερτ Τζ. Ίρικσον: Medical Geography, Guilford Press, 2000, σ.202). Μετά την πυρηνική επίθεση η Χιροσίμα ξαναχτίστηκε και το κοντινότερο στο σημείο της εκρήξεως όρθιο κτήριο χαρακτηρίσθηκε «Θόλος Γκενμπάκου» ή «Ατομικός Θόλος», τμήμα σήμερα του Μνημείου Ειρήνης της Χιροσίμα. Οι δημοτικές αρχές της πόλης συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.
Η Χιροσίμα ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο. Σήμερα, νέα και σύγχρονα κτήρια υψώνονται σε όλα τα μέρη της πόλης. Το 1949 η Χιροσίμα ανακηρύχθηκε «Πόλη της Ειρήνης» από το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου της Σίνζο Χαμάι (1905–1968). Ως αποτέλεσμα, πολλά διεθνή συνέδρια για την ειρήνη και κοινωνικά θέματα έλαβαν χώρα από τότε και συνεχίζουν να διεξάγονται στην πόλη. Η Ένωση Διερμηνέων και Ξεναγών της Χιροσίμα ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής μεταφραστικών υπηρεσιών για τα συνέδρια, ενώ το Ινστιτούτο Ειρήνης της Χιροσίμα ιδρύθηκε το 1998 ως ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα. Στον αθλητισμό, το 1994 η πόλη φιλοξένησε τους Πανασιατικούς Αγώνες.
ΟΗΕ: Η Ονδούρα είναι το 50ο κράτος που επικυρώνει την Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, και έτσι μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 21 Ιανουαρίου σε συμβολικό επίπεδο.
Tsar Bomba: Η Ρωσία έδωσε στην δημοσιότητα μια διαβαθμισμένη μέχρι σήμερα κινηματογραφική καταγραφή της μεγαλύτερης έκρηξης βόμβας υδρογόνου στον κόσμο που πραγματοποιήθηκε στη Σοβιετική Ένωση πριν από περίπου 60 χρόνια.
Λίβανος: Τουλάχιστον 108 είναι οι νεκροί από τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό, ενώ πάνω από τέσσερις χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Συγκλονίζουν το σκίτσο του Latuff για την τραγωδία, όπως και η φωτογραφία της μαίας που σώζει νεογέννητα.
Λίβανος: Αρκετή ώρα μετά την έκρηξη στη Βηρυτό οι σειρήνες των ασθενοφόρων ούρλιαζαν στους δρόμους, ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη.
Κριστόφ Πεντερέτσκι: Ο Κριστόφ Πεντερέτσκι ήταν γνωστός για τη μουσική του για κινηματογραφικές ταινίες, όπως “Ο Εξορκιστής” του Γουίλιαμ Φρίντκιν, “Η Λάμψη” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Οι περισσότερες διαφημίσεις ρολογιών έχουν τους δείκτες "κολλημένους" στο 10:09. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Από το 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από το 90% της θερμότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής κατέληξε στους ωκεανούς.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Το μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο "Κινηματογράφος και Πόλη", θα ταξιδέψει το κοινό σε έντεκα σπουδαία μέρη του κόσμου.
Χιροσίμα: Συμπληρώνονται σήμερα (6/8) 74 χρόνια από την πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, η οποία σκόρπισε τον θάνατο.