Αίτημα των ελληνικών Αρχών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού
Ασυλία Λαγoύ: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε πως έχει λάβει αίτημα από τις ελληνικές Αρχές.
Ιδρύθηκε το 1980 από τον Νίκο Μιχαλολιάκο ως οργάνωση με ναζιστική ιδεολογία, προσανατολισμένη γύρω από την έκδοση ομώνυμου περιοδικού. Ανέπτυξε τη δράση της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίοδο έντασης του Μακεδονικού ζητήματος. Έκτοτε καταγγέλθηκαν δεκάδες βίαιες επιθέσεις Χρυσαυγιτών εναντίον μεταναστών και Ελλήνων. Το 1998 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μια τέτοια επίθεση στον υπαρχηγό της οργάνωσης, «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο, που ήταν καταζητούμενος για εφτά χρόνια. Η ΧΑ δημιούργησε συγγενικές οργανώσεις, όπως τη «Γαλάζια Στρατιά» στο χώρο οπαδών της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και το κόμμα «Πατριωτική Συμμαχία». Μετά τις αντιδράσεις για το σχεδιασμό ενός «φεστιβάλ μίσους» το 2005, ο Ανδρουτσόπουλος παραδόθηκε οικειοθελώς (και καταδικάστηκε) και η ΧΑ ανακοίνωσε ότι θα ανέστειλε τη δράση της, που συνεχίστηκε μέσα από την «Πατριωτική Συμμαχία».
Από τη δεκαετία του ’90 οι εκπρόσωποι της ΧΑ έχουν παύσει τις αναφορές στο ναζισμό και αυτοπροσδιορίζονται συστηματικά ως «εθνικιστές». Η ΧΑ εξακολουθεί να θεωρείται φασιστικήκαι νεοναζιστική οργάνωση, από δημοσιογράφους, ερευνητές, πολιτικούς αναλυτές και πολιτικούς επιστήμονες, που αναφέρονται στα σύμβολά της, τις ιστορικές αναφορές της και την ιδεολογία της. Έχει κατηγορηθεί για εξτρεμιστική δράση, άσκηση ρατσιστικής βίας, δολοφονικές απόπειρες, όπως και τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Από το 2003 ως το 2019 έχουν εκδοθεί περισσότερες από 25 καταδικαστικές αποφάσεις για εγκληματικές ενέργειες και επιθέσεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Το 1993 ιδρύθηκε ως κόμμα, αλλά η συμμετοχή της σε εκλογές ήταν ανεπιτυχής. Από το 2009 η ΧΑ ανέπτυξε τη δράση της σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 κέρδισε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, παίρνοντας ποσοστό σχεδόν 7%, το οποίο διατήρησε στις βουλευτικές εκλογές των επόμενων τριών χρόνων (τον Ιούνιο του 2012 και τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015), αν και ο αριθμός των ψήφων που έλαβε μειώθηκε.
Ασυλία Λαγoύ: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε πως έχει λάβει αίτημα από τις ελληνικές Αρχές.
Θεσσαλονίκη Μνημείο Ολοκαυτώματος: Ακροδεξιοί βεβήλωσαν το μνημείο της πόλης, αφιερωμένο στη μνήμη των 50.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους ναζί.
Γιάννης Λαγός: O καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έστειλε εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Πληθαίνουν ώρα με την ώρα οι αντιδράσεις κατά της εισαγγελέα που πρότεινε την αναστολή των ποινών των καταδικασμένων χρυσαυγιτών πλην του Ρουπακιά.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Οργή και αγανάκτηση από τους δικηγόρους των θυμάτων για την εισαγγελική πρόταση αναφορικά με τις αναστολές. «Δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα» αναφέρουν.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 11 το πρωί η Εισαγγελέας της έδρας, θα ανακοινώσει την πρότασή της αναφορικά με τα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης των ποινών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, που έχουν υποβάλει οι καταδικασθέντες.
ΜεΡΑ 25: Κριτική στην κυβέρνηση από το κόμμα της αντιπολίτευσης για την αναπαραγωγή της θεωρίας των δύο άκρων και την ταύτιση των κινημάτων ενάντια στα μνημόνια με την ακροδεξιά.
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και οι 47 οργανώσεις που το αποτελούν χαιρετίζουν την δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή, με την οποία έμπρακτα θωρακίζεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.