Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (YΠ.ΕΘ.Α.) έχει ως κύρια αρμοδιότητα την άσκηση της διοικήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αρχηγός των οποίων είναι, κατά το σύνταγμα (Άρθρο 45), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά την διοίκηση τους ασκεί μόνο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και η Κυβέρνηση της Ελλάδος.
Σήμερα είναι ιεραρχικά το 3ο στη σειρά κατάταξης των υπουργείων, σύμφωνα με απόφαση (ΦΕΚ Β’/1594/ 25-6-2013) του Πρωθυπουργού. Η υψηλότερη θέση που έχει βρεθεί στην ιεραρχία των υπουργείων είναι η 2η, πίσω από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, επί της τελευταίας κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996).
Θεωρείται υπουργείο ιδιαιτέρου κύρους και είναι από τα πιο επιθυμητά στα στελέχη της εκάστοτε κυβερνήσεως, καθώς επιβλέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά και συνήθως βρίσκεται μακριά από τις σκοτούρες και την φθορά της καθημερινότητος. Μεταπολιτευτικά, για πέντε χρόνια (1981-1986), το υπουργείο είχε αναλάβει ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, με αναπληρωτή τον φίλο του απόστρατο στρατηγό Αντώνη Δροσογιάννη.
Πολιτική ηγεσία
Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.)
Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΑΝ.Υ.ΕΘ.Α.)
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦ.ΕΘ.Α.)
Συμβουλευτικά όργανα
Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ)
Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ)
Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ)
Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων των Εvόπλων Δυνάμεων (ΑΣΣ–ΑΝΣ–ΑΑΣ)
Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των τριών Κλάδων (Α/ΓΕΣ–Α/ΓΕΝ–Α/ΓΕΑ)
Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία)
Διευθύνσεις YΠ.ΕΘ.Α.
Το υπουργείο διαρθρώνεται κατά βάση σε τρεις Γενικές Διεθύνσεις:
Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ)
Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ)
Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ)
Υπάρχουν ακόμη οι Διευθύνσεις:
Διεύθυνση Ενημέρωσης
Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
Ενιαίος Διοικητικός Τομέας
Υπουργείο Εθνική Άμυνας με μια ματιά
Εδρεύει στη λεωφόρο Μεσογείων 227-231 στο στρατόπεδο Παπάγου (Πεντάγωνο) στην Αθήνα, μεταξύ Παπάγου και Χολαργού.
Το σημερινό ΥΠΕΘΑ δημιουργήθηκε το 1950, με την συνένωση των μέχρι τότε ξεχωριστών Υπουργείων Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, υπό την επιρροή Αμερικανών συμβούλων.
Ωστόσο, ενιαίο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης είχε συσταθεί και λειτουργήσει και την τριετία 1941-44 από τις κατοχικές δωσιλογικές κυβερνήσεις (η νόμιμη εξόριστη ελληνική κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής είχε διατηρήσει τα ξεχωριστά Υπουργεία Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας για τις εκεί ελεύθερες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις).
Υπουργείο Εθνική Άμυνας σχετικές ειδήσεις:
Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό – Ποια τα κύρια θέματα συζήτησης
Υπουργικό συμβούλιο: Με γεμάτη ατζέντα συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο με κύρια θέματα συζήτησης το φορολογικό νομοσχέδιο και το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο.
Ο Νίκος Κωστόπουλος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα [ΕΑΣ]
Μία τεχνοκρατική επιλογή έκανε για τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς επέλεξε τον Νίκο Κωστόπουλο.
Τουρκία: Ένα μωρό και ένα κοριτσάκι νεκρά από τα πυρά των Κούρδων – Προσοχή σκληρές εικόνες
Τουρκία: Έξι νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είναι ο απολογισμός από τα αντίποινα των Κούρδων. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία.
Μεταναστευτικό: Σχέδιο για αποσυμφόρηση των νησιών – Σε ποια στρατόπεδα θα πάνε οι πρόσφυγες
Μεταναστευτικό: Τουλάχιστον έντεκα είναι τα υποψήφια στρατόπεδα για να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η άμυνα της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ως μια «εθνική υπόθεση και όχι κομματική» χαρακτήρισε την άμυνα της Ελλάδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας πως «δεν προσφέρεται ως πεδίο για στείρα κομματική αντιπαράθεση».