Υπουργείο Υγείας

Υπουργείο Υγείας
To Υπουργείο Υγείας εδρεύει στην οδό Αριστοτέλους 17 στην Αθήνα.

Στις 2 Ιουλίου 1982 με το Ν. 1266/1982 το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών καταργήθηκε και στη θέση του συστάθηκαν το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στις 26 Ιουλίου 1985 με το Ν. 1558/1985 το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταργήθηκαν. Στη θέση του πρώτου συστάθηκε το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την υπαγωγή σε αυτό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία συγκροτήθηκε το δεύτερο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1995 με το Π.Δ. 372/1995, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετονομάστηκε σε Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με τη μεταφορά από αυτό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Εργασίας. Στις 10 Μαρτίου 2004 με την απόφαση Υ 1/10.3.2004 του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μετονομάστηκε σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στις 21 Ιουνίου 2012 με το Π.Δ. 85/2012, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετονομάστηκε σε Υπουργείο Υγείας. Στις 27 Ιανουαρίου με την απόφαση Υ 2/27.1.2015 του Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, το Υπουργείο Υγείας μετονομάστηκε σε Υπουργείο Υγείας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αποστολή του Υπουργείου είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την υγεία και την πρόνοια, που περιλαμβάνει:

  • την προαγωγή, την προστασία, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου.
  • την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κατά την παροχή των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
  • την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τον έλεγχο των αγαθών και υπηρεσιών που επηρεάζουν την υγεία των ατόμων και η λήψη μέτρων για την προαγωγή της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής.
  • τον καθορισμό, την εκπαίδευση, τον έλεγχο και την προαγωγή των επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας, καθώς και τον καθορισμό και τον έλεγχο παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης των αγαθών υγείας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού συνόλου την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για την προστασία και προαγωγή της υγείας και των υγιεινών τρόπων διαβίωσης, καθώς και την αποφυγή και αντιμετώπιση των νόσων και των αναπηριών και τις διαδικασίες επανένταξης των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο.

Υπουργείο Υγείας σχετικές ειδήσεις:

  • Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Δευτέρα 31/08/2020

    183 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις νέοι θάνατοι

    Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid - 19 σήμερα: Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν είναι 183.

    Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Δευτέρα 31/08/2020
  • ΣΥΡΙΖΑ άνοιγμα σχολείων: Να κατατεθούν στη Βουλή οι εισηγήσεις των ειδικών

    ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα σχολείων: Να κατατεθούν στη Βουλή οι εισηγήσεις των ειδικών

    ΣΥΡΙΖΑ άνοιγμα σχολείων: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την κατάθεση στο Κοινοβούλιο όλων των εισηγήσεων των μελών της Επιτροπής των ειδικών για τον κορονωϊό σχετικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων.

    ΣΥΡΙΖΑ άνοιγμα σχολείων: Να κατατεθούν στη Βουλή οι εισηγήσεις των ειδικών
  • Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

    Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

    Ηράκλειο κορωνοϊός: Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από αύριο για λόγους δημόσιας υγείας. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

    Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
  • Βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί: Ανοίγουν αύριο – Ποια μέτρα θα ισχύουν

    Ανοίγουν αύριο βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί - Ποια μέτρα θα ισχύουν

    Βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί: Τη λειτουργία τους ξεκινούν αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, οι βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.

    Βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί: Ανοίγουν αύριο – Ποια μέτρα θα ισχύουν
  • Με γκάζι στην κούρσα για το εμβόλιο

    Με γκάζι στην κούρσα για το εμβόλιο

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι 170 εμβόλια, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικής δοκιμής, αξιολογούνται. Επτά από αυτά βρίσκονται στη φάση 3, το τελικό στάδιο πριν από την έγκρισή τους από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς.

    Με γκάζι στην κούρσα για το εμβόλιο
  • Κορωνοϊός εμβόλια: Οι εφτά «ελπίδες» και οι μάχες των κρατών

    Οι εφτά «ελπίδες» και οι μάχες των κρατών

    Κορωνοϊός εμβόλια: Με συγκρατημένη αισιοδοξία περιμένουν οι επιστήμονες στα τέλη του 2020 τα αποτελέσματα από τις δοκιμές των «πλέον υποσχόμενων» εμβολίων έναντι του κορωνοϊού. Ποια τα δεδομένα έως σήμερα.

    Κορωνοϊός εμβόλια: Οι εφτά «ελπίδες» και οι μάχες των κρατών
ΣΕΛΙΔΑ 38 ΑΠΟ 186