Με την ονομασία Υπουργικό Συμβούλιο (και παλαιότερα υπουργικόν συμβούλιον), φέρεται το συλλογικό όργανο του κράτους που συγκροτείται από τους υπουργούς και υφυπουργούς και του οποίου προΐσταται ο Πρωθυπουργός.
Ο όρος υπό την στενή έννοιά του είναι συνώνυμος με τη λέξη Κυβέρνηση.Ο Θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αγγλική καταγωγή που προήλθε περί τα τέλη του 16ου αιώνα, ως “Διαρκές” ή “Ιδιαίτερον Συμβούλιον” (Privy Council) που το συγκροτούσαν ευγενείς ή διακεκριμένα πρόσωπα έμπιστα του Στέμματος, το οποίο ήταν διάφορο από το Συμβούλιο Στέμματος.
Ο θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο επί παντός κυβερνητικού συστήματος (πολιτεύματος) και ούτε απαντάται σε όλα τα κράτη που εφαρμόζουν κοινοβουλευτικό σύστημα. Για παράδειγμα ο θεσμός αυτός είναι άγνωστος στο προεδρικό σύστημα των ΗΠΑ όπου οι υπουργοί δεν συγκροτούν κανένα συλλογικό όργανο απασχολούμενος ο καθένας στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, ενώ η ενότητα της εκεί κυβέρνησης εξασφαλίζεται από τον αρχηγό του κράτους, δηλαδή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Το Ελληνικό Υπουργικό συμβούλιο
To Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποτελεί συλλογικό όργανο του κράτους, που συγκροτείται από τους υπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς και του οποίου προΐσταται ο Πρωθυπουργός. Στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορούν να παρίστανται οι Υφυπουργοί χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα συναποφάσεων και ψήφου.
Στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε αμέσως μετά τον ερχομό του Βασιλέως Όθωνα, το 1833, δια του Β.Δ. 3/10 Απριλίου 1833 «Περί σχηματισμού των Γραμματειών» (σημερινών υπουργείων) όπου στο άρθρο 5 ορίζονταν «η ολομέλεια των Γραμματέων της Επικρατείας σχηματίζει το Υπουργικόν Συμβούλιον».
Από συνταγματική όμως άποψη το Υπουργικό Συμβούλιο θεσπίστηκε ρητά από το Σύνταγμα του 1927 άρθρο 87 και επόμενα. Η σύγχρονη συγκρότησή του προβλέπεται από το άρθρο 81 του Συντάγματος (1975).
Τα μέλη, η σύνθεση και η λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου ορίζονται κάθε φορά διά νόμου, ενώ με διάταγμα που προωθείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυβέρνησης διορίζονται ένας ή περισσότεροι, εκ των υπουργών, Αντιπρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου και σε έκτακτη περίπτωση προσωρινός αντιπρόεδρος – αναπληρωτής.
Το άρθρο 81 του Ελληνικού Συντάγματος του 1975 είναι το αντίστοιχο άρθρο 76 του Συντάγματος του 1952.
Υπουργικό συμβούλιο με μια ματιά
Είναι συλλογικό όργανο του Κράτους.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε την εποχή του Όθωνα.
Θεσπίστηκε ρητά από το Σύνταγμα του 1927.
Υπουργικό συμβούλιο σχετικές ειδήσεις:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλείνει τις αξιολογήσεις των υπουργών - Με το βλέμμα στον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολόγηση: Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τα ταχείς ρυθμούς να ενημερώνεται για την πρόοδο κάθε υπουργείου, στοχεύοντας μέχρι το τέλος του μήνα να έχει πλήρη εικόνα των υπουργών του έχοντας το βλέμμα στον ανασχηματισμό.
Στέλιος Πέτσας: "Είμαστε μακριά από το να απευθυνθούμε στη Χάγη"
Στέλιος Πέτσας δηλώσεις: Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτικό σταθμό καυτηριάζοντας μεταξύ άλλων τόσο την προκλητική στάση της Τουρκίας όσο και το σχέδιο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας.
Υπουργικό συμβούλιο: Αυτά συζητήθηκαν για τα νομοσχέδια
Υπουργικό συμβούλιο: Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του υπουργικού συμβουλίου εξέδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μισθοί 2020 αύξηση: Νέες αποδοχές για τους μισθωτούς από τον Ιούνιο του 2020
Μισθοί 2020 αύξηση: Η αύξηση πρόκειται να προέλθει από τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών κρατήσεων, αλλά και από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αναμένεται τα τέλη Ιουνίου.
Υπουργικό Συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης τα λέει με τους υπουργούς του
Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαση: Συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, το υπουργικό συμβούλιο. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η έγκριση σωρείας νομοσχεδίων καθώς και η προεπιλογή για τις θέσεις της ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.