Το σχήμα της Ζακύνθου είναι ακανόνιστο τριγωνικό με το μεν βορειότερο άκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήρι Σκινάρι, ενώ στο νότιο-νοτιοανατολικό να σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά μεταξύ των δύο ακρωτηρίων, Μαραθιά δυτικά και Γέρακας, ή Γεράκι, ανατολικό. Μέσα στον κόλπο του Λαγανά υπάρχουν τρία νησιά, το Μαραθωνήσι, ο Άγιος Σώστης και το Πελούζο, ενώ 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοι Στροφάδες. Ο κόλπος του Λαγανά, με τη μαγευτική παραλία του, έχει ανακυρηχθεί από το 1999 Εθνικό Πάρκο καθώς είναι τόπος ωοτοκίας της υπό εξαφάνιση χελώνας Καρέττα-Καρέττα. Οι δυτικές ακτές έχουν μήκος περίπου 34 χλμ. είναι βραχώδεις και απότομες σχηματίζοντας πολλές σπηλιές και κολπίσκους. Αντίθετα οι ανατολικές ακτές που βλέπουν προς την Πελλοπόννησο και έχουν μήκος 37 χλμ είναι αμμώδεις με όμορφες παραλίες.
Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το έτος.Βέβαια έχει επηρεαστεί από τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Τα καλοκαίρια είναι συνήθως θερμά και ξηρά, χαρακτηριζόμενα από θερμές ημέρες και σχεδόν καθημερινό βορειοδυτικό άνεμο από το απόγευμα έως και το βράδυ. Καλοκαιρινές καταιγίδες και μπόρες κάνουν, πού και πού την εμφάνισή τους.
Έχει πλούσια βλάστηση και είναι νησί με σημαντική αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της σταφίδας καθώς και των ανθοκομικών. Αναπτύσσεται επίσης σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, η οποία υποβοηθείται από το αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιές και την ιστορική παράδοση, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων.
Στη Ζάκυνθο υφίστανται τα ακόλουθα χωριά κατ΄ αλφαβητική σειρά:
Αγαλάς,
Άγια Μαρίνα,
Άγιος Δημήτριος
Άγιος Κήρυκος,
Άγιος Λέοντας,
Άγιος Νικόλαος (Κοιλιωμένος),
Άγιοι Πάντες,
Ακρωτηρι,
Αλικανάς,
Αλυκές,
Αμπελόκηποι,
Αναφωνήτρια,
Άνω Γερακάρι,
Αργάσι,
Βανάτο,
Βασιλικό,
Ανω Βολιμες,
Βολίμες,
Κάτω Βολιμες Βουγιάτο,
Γαϊτάνι,
Γαλάρο,
Γύρι,
Έξω Χώρα Ζακύνθου,
Καλαμάκι, Καλιπάδο,
Καλλιθέα,
Καταστάρι,
Κάτω Γερακάρι,
Κερί,
Κυδώνι,
Κυψέλη,
Λαγανάς,
Λαγκαδάκια,
Λαγώποδο,
Λιθακιά,
Λούχα,
Μαρίες,
Μαχαιράδο,
Μέσο Γερακάρι,
Μουζάκι,
Μπόχαλη,
Ορθονιές,
Παντοκράτορας,
Πηγαδάκια,
Πλάνος,
Ρομίρι,
Σαρακηνάδο,
Σκουληκάδο,
Τραγάκι,
Τσιλιβί,
Φιολίτη,
Βαρρές,
Φαγιάς,
Σκινάρι,
Καμπί.
Ζάκυνθος με μια ματιά
Ανήκει στα Επτάνησα.
Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια.
«Υρία», ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού της Ζακύνθου.
Ζάκυνθος σχετικές ειδήσεις:
Κοτζιάς για συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: «Είναι υποχώρηση» - Αυτές είναι «οι 5 πληγές»
Κοτζιάς συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Κριτική στη συμφωνία Ελλάδας - Καΐρου κάνει ο Νίκος Κοτζιάς με άρθρο - παρέμβασή του. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι πρόκειται για υποχώρηση, ενώ μιλάει για τις «5 πληγές» που ανοίγει.
Ελλάδα κορωνοϊός: Ούτε το 2020 ήταν τελικά η χρονιά των υδροπλάνων, αν και προγραμματίζονται οι πρώτες πιλοτικές πτήσεις για το φθινόπωρο. Ρόλο κλειδί στο άνοιγμα η Πάτρα.
Αύξηση ρεκόρ στις φωλιές της καρέτα – καρέτα στη Ζάκυνθο χάριν της πανδημίας
Καρέτα – καρέτα: Οι φωλιές τους αυξήθηκαν σε νούμερα ρεκόρ. Ανέρχονται πλέον σε 1550. Ο περιορισμός της ανθρώπινης δραστηριότητας λόγω της πανδημίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη αύξηση.
Η γεωγραφική κατανομή των 78 σημερινών κρουσμάτων - Συναγερμός στην Αττική
Κορωνοϊός Ελλάδα: Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Νίκο Χαρδαλιά μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ η γεωγραφική κατανομή έχει σημάνει συναγερμό στην Αττική.