Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι Λουξεμβουργιανός πολιτικός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019.
Γεννήθηκε στο Ρεντάγκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1954. O πατέρας του ήταν εργάτης σε εργοστάσιο χάλυβα και ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ σπούδασε αρχικά στο Βέλγιο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και απέκτησε τίτλο Μάστερ το 1979. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1984 και αμέσως υπουργοποιήθηκε στην κυβέρνηση του Ζακ Σαντέρ. Ο Γιούνκερ έγινε υπουργός Εργασίας
. Λίγο πριν τις εκλογές του 1989, στις οποίες επανεξελέγη βουλευτής, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, κατάφερε όμως να ανανήψει και επέστρεψε στην πολιτική. Διορίστηκε στη θέση του διοικητή της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου υπηρέτησε από το 1989 ως το 1995.Έγινε Υπουργός Οικονομικών τον Ιούλιο του 1989. Εξελέγη άλλη μια φορά βουλευτής στις εκλογές του 1994. Στις 20 Ιανουαρίου του 1995 διαδέχθηκε το Ζακ Σαντέρ στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου. Μέλος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού (CSV), η κυβέρνησή του επανεξελέγη το 1999 τον Ιούνιο και τον Ιούνιο του 2004. Το CSV κέρδισε 19 επί συνόλου 60 εδρών στο Κοινοβούλιο το 1999 και έφτασε τις 24 στις εκλογές του 2004.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004 ο Γιούνκερ έγινε ο ημιμόνιμος Πρόεδρος της ομάδας των 12 Υπουργών Οικονομικών από τις χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ για νόμισμα των χωρών τους, δίνοντάς του το προσωνύμιο ο «κύριος ευρώ». Το 2005 διεξήχθη στις 10 Ιουλίου το κρίσιμο δημοψήφισμα στη χώρα του, στο οποίο το 56,5% των ψηφοφόρων ενέκριναν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η συμμετοχή έφτασε το 88%. H πίστη του Γιούνκερ στο θετικό αποτέλεσμα ήταν τόση ώστε είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί σε περίπτωση που υπερίσχυε η αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα.
Το 2009 ο Γιούνκερ καταδίκασε την άρση του αφορισμού στον αμφιλεγόμενο επίσκοπο Ρίτσαρντ Γουίλιαμσον, μέλος της Κοινωνίας του Αγίου Πίου Ι΄.[4] Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 7 Ιουνίου του 2009, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, το κυβερνών Χριστιανοσοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Γιούνκερ κέρδισε άλλη μια νίκη, με 26 επί συνόλου 60 εδρών στη Βουλή. Στις 9 Ιουνίου ο Γιούνκερ έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, από τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο.
Στις εκλογές που διεξήχθησαν πρόωρα στις 20 Οκτωβρίου 2013 μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την πρωθυπουργία, εξαιτίας εμπλοκής του σε σκάνδαλο κατασκοπείας το κόμμα του Γιούνκερ έχασε 3 έδρες.
Ωστόσο, το εν λόγω κόμμα παρέμεινε πρώτο σε δύναμη, καθώς κέρδισε 23 από 60 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Τον Γιούνκερ διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Σαβιέ Μπετέλ.
Από την 1 Νοεμβρίου 2014 μέχρις τις 30 Νοεμβρίου 2019 ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με μια ματιά
Είναι γνωστός πολιτικός από το Λουξεμβούργο.
Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 1995 ως το 2013, υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009.
Διετέλεσε πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού, από το 1990 έως το 1995 αλλά και πρόεδρος του Eurogroup, από το 2005 έως το 2013.
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικές ειδήσεις:
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Περίπλοκη η κατάσταση αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη νέα συμφωνία
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit, τονίζοντας πως αν αυτή απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, τότε τα πράγματα θα γίνουν αρκετά περίπλοκα για όλες τις πλευρές.
Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία – Ο Τζόνσον καλείται να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή
Brexit: Έπειτα από πολλές ημέρες και νύχτες «εντατικών» διαπραγματεύσεων, οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Βρετανίας κατέληξαν σήμερα σε έναν συμβιβασμό.
Brexit: Βρέθηκε η χρυσή τομή για συμφωνία – Το ανακοίνωσαν Γιούνκερ και Τζόνσον
Brexit: Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.
Συρία: Σκηνές χάους - Δύο νεκροί - Φεύγουν μαζικά οι άμαχοι
Εισβολή στη Συρία: Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης", η οποία έχει αφήσει πίσω της δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, με το δίκτυο Al Arabiya, να ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων. Μαζική η φυγή των αμάχων για να σωθούν από τις περιοχές οι οποίες πλήττονται από τα τουρκικά μαχητικά.