Η Ζωή Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1976 στην Αθήνα. Είναι κόρη του πρώην προέδρου και βουλευτή του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου και προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Λίνας Αλεξίου. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα του Δήμου Παλλήνης. Σπούδασε Νομική στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και έλαβε το πτυχίο της.
Κατά τα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). To 1999-2000 έκανε το μεταπτυχιακό (LLM) της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη. Το 2001-2002, έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό (LLM) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές.
Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του ποινικού δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, και έχει χειριστεί υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη. Υπήρξε μέλος επιτροπής του ΔΣΑ που το 2003, συνέταξε και υπέβαλε στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μήνυση για διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ. Την περίοδο 2007-12 ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP).
Πολιτική σταδιοδρομία
Στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μη εκλόγιμη θέση. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθήνας, ερχόμενη πρώτη σε ψήφους από τους υποψηφίους του κόμματός της για την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Επανεξελέγη με λίστα στις επαναληπτικές εκλογές. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη στην Α΄ Αθηνών.
Ως βουλευτής συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές, μεταξύ των οποίων και αυτή που ανέλαβε την «διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC».
Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με κοινοβουλευτική πλειοψηφία-ρεκόρ (235 ψήφους σε σύνολο 298 παρόντων). Έγινε η νεαρότερη Πρόεδρος στην ιστορία του Κοινοβουλίου. Υποστήριξε το «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015. Ως πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα φύλων, Κατά την προεδρία της, τον Απρίλιο του 2015, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία εξέδωσε δύο Προκαταρκτικά Πορίσματα, τον Ιούνιο 2015, όπου χαρακτηριζόταν παράνομο το μνημονιακό δημοσίο χρέος της Ελλάδας και αξιωνόταν η δυνατότητα κυριαρχικής αποκήρυξής του και τον Σεπτέμβριο 2015, που χαρακτήριζε παράνομο το 3ο Μνημονίο.
Προέδρευσε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) και εκπροσώπησε την Επιτροπή στο Παγκόσμιο Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, στο Ερεβάν Αρμενίας από όπου εκδόθηκε Διακήρυξη με αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων (Απρίλιος 2015).
Μετά την σύναψη δανειακής σύμβασης από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από το κόμμα και κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ως υποψήφια με τη νεοσυσταθείσα Λαϊκή Ενότητα, η οποία έλαβε 2,9%, αποτυγχάνοντας συνεπώς να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τη διαδέχτηκε ο Νίκος Βούτσης.
Τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα Πλεύση Ελευθερίας. Κατά την παρουσίαση του κόμματος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως: «δημιουργούμε ένα κόμμα, που θέλουμε να αποτελέσει συστατικό κύτταρο ενός κινήματος κι ενός μετώπου, στο οποίο θα συναντηθούμε με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες θα μας συνδέουν κοινές αφετηρίες, αξίες και στόχοι».
- Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου έλαβε στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 90.927 ψήφους και ποσοστό 1,61%, φέρνοντας το κόμμα στην 8η θέση ανάμεσα στα 40 κόμματα που συμμετείχαν.
- Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου, η επικεφαλής του κόμματος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου οπου τελικά κατάφερε να λάβει το ποσοστό 1,46%.