Κόσμος

Ουκρανία: Στη σκιά του φόβου εισβολής η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Ουκρανία: Στη σκιά του φόβου εισβολής η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ
Οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν στη Ρωσία γραπτή απάντηση με τις κόκκινες γραμμές ασφαλείας της

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεκ και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν σήμερα στη Γενεύη εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για ρωσική ειβολή στην Ουκρανία.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

ΗΠΑ και Ρωσία «δεν αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους σήμερα εδώ», πρόσθεσε ωστόσο είπε πως ελπίζει η διπλωματία να είναι ακόμη μια βιώσιμη επιλογή.

Παίρνοντας το λόγο ο Λαβρόφ, περιέγραψε τις συνομιλίες ως ανοιχτές και χρήσιμες.

Στρατεύματα στα σύνορα με Ουκρανία

Η Μόσχα έχει 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει να εισβάλει.

Απέναντι από το τραπέζι σε ένα πολυτελές ελβετικό ξενοδοχείο, ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για μια «ενωμένη, ταχεία και αυστηρή» απάντηση εάν η Ρωσία κάνει αυτό το βήμα.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει αιτήματα προς τη Δύση, τα οποία, όπως λέει, αφορούν την ασφάλεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, θέλει η δυτική αμυντική συμμαχία να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές ασκήσεις και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην ανατολική Ευρώπη, την οποία η Μόσχα βλέπει ως το κατώφλι της.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εργάζεται κατά της Ρωσίας. Επανέλαβε δε τη θέση της Μόσχας ότι «ποτέ δεν απείλησε τον ουκρανικό λαό» και δεν έχει σχέδια να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν στη Ρωσία γραπτή απάντηση με τις κόκκινες γραμμές ασφαλείας της «την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε. Αναμένεται να ακολουθήσει άλλη συνάντηση όταν το εξετάσει η Ρωσία.

Προηγουμένως, οι αναλυτές υποστήριξαν ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη διαφάνεια στις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή ή αναβίωση των περιορισμών στους πυραύλους στην Ευρώπη. Αυτοί οι κανόνες είχαν καθοριστεί προηγουμένως στη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, ένα σύμφωνο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που οι ΗΠΑ ακύρωσαν το 2019, αφού κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση της συμφωνίας.

Ο κ. Μπλίνκεν προέτρεψε επίσης τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητά της προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι η συσσώρευση στρατευμάτων της δίνει τη δυνατότητα να επιτεθεί στην Ουκρανία από το νότο, την ανατολή και το βορρά.

Είπε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν εκ πείρας ότι η Μόσχα έχει επίσης ένα “εκτενές βιβλίο” μη στρατιωτικών τρόπων προώθησης των συμφερόντων της, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ο κ. Μπλίνεκ είπε ότι οι συνομιλίες έθιξαν επίσης το Ιράν και τις διαπραγματεύσεις για τις πυρηνικές του δυνατότητες, τις οποίες χαρακτήρισε παράδειγμα για το πώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments