Γεωπολιτικά

Ο Ερντογάν επισκέπτεται τα Βαλκάνια για να ενισχύσει τους δεσμούς της Τουρκίας

Ο Ερντογάν επισκέπτεται τα Βαλκάνια για να ενισχύσει τους δεσμούς της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Αλβανία και τη Σερβία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Αλβανία και τη Σερβία, όπου αναμένεται να ενισχύσει τους οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς της χώρας του με τα Βαλκάνια, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ερντογάν βρέθηκε την Πέμπτη στην Αλβανία για να εγκαινιάσει το Μεγάλο Τζαμί των Τιράνων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία.

Όταν φιλοξένησε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στην Αλβανία, με 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια (3,2 δισεκατομμύρια ευρώ) να έχουν δεσμευτεί εκεί. Περισσότερες από 600 τουρκικές εταιρείες απασχολούν περισσότερους από 15.000 Αλβανούς εργαζόμενους, πρόσθεσε.

Οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συνεργάζονται επίσης στον στρατιωτικό τομέα. Το στρατιωτικό οπλοστάσιο των Τιράνων περιλαμβάνει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα πρώτα από τα οποία έφτασαν φέτος.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Σερβία, όπου η Τουρκία έκανε μια σημαντική πολιτική επιστροφή το 2017 με την επίσκεψη-ορόσημο στο Βελιγράδι. Τότε, ο Ερντογάν και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς “επιδιόρθωσαν” τους δεσμούς μεταξύ των χωρών τους.

Πέντε αιώνες οθωμανικής παρουσίας στη Σερβία έχουν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Άγκυρας. Μια άλλη πηγή έντασης ήταν οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της πρώην αποσχισθείσας επαρχίας της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μια κίνηση που το Βελιγράδι εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει.

Η επίσκεψη του 2017 ωστόσο αποκατέστησε τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σερβία, δήλωσε στο AFP ο αναλυτής Βουκ Βουξάνοβιτς, με έδρα το Βελιγράδι. Έκτοτε «τα Βαλκάνια είναι μια αρκετά επιτυχημένη ιστορία για την Τουρκία», πρόσθεσε.

Στρατιωτική συνεργασία

Κατά καιρούς οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας ήταν παγωμένοι, μεταξύ άλλων όταν η Άγκυρα πέρυσι πούλησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κόσοβο προκαλώντας την οργή του Βελιγραδίου που θεώρησε την κίνηση «απαράδεκτη». Αλλά η διαμάχη θα μπορούσε να επιλυθεί με μια νέα συμφωνία συνεργασίας, εκτίμησε ο Βουκσάνοβιτς. «Δεν θα εκπλαγώ αν δούμε μια στρατιωτική συμφωνία στο τέλος αυτής της επίσκεψης», δήλωσε ο Βουκσάνοβιτς.

Ο ίδιος ανέμενε ότι οι συνομιλίες στο Βελιγράδι θα επικεντρωθούν στη «στρατιωτική συνεργασία, τη θέση των τουρκικών επιχειρήσεων και τις προσπάθειες του Βελιγραδίου να πείσει την Άγκυρα να μετριάσει την υποστήριξη προς το Κοσσυφοπέδιο».

Αν και η προσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Βελιγραδίου είναι σχετικά πρόσφατη, οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη σημαντικοί.

Οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία αυξήθηκαν από ένα εκατομμύριο σε 400 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το επιχειρηματικό συμβούλιο Τουρκίας-Σερβίας, το οποίο επικαλείται τον Ιούνιο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Σερβία έφτασαν τα 2,13 δισ. δολάρια το 2022, από 1,14 δισ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Σερβίας. Η Σερβία είναι επίσης σημαντικός τουριστικός προορισμός για τους Τούρκους υπηκόους, δεύτερος μετά τη Βοσνία.

Πηγή: Turkish Minute, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments