Πολιτική

ΥΠΕΞ κατά Τσαβούσογλου: Συνεχείς προκλήσεις για τουρκική μειονότητα

ΥΠΕΞ κατά Τσαβούσογλου: Συνεχείς προκλήσεις για τουρκική μειονότητα
ΥΠΕΞ κατά Τσαβούσογλου: Αντίδραση για τις συνεχόμενες προκλήσεις περί τουρκικής μειονότητας από την πλευρά της Άγκυρας.

«Πυρά» εναντίων του Μεχμέτ Τσαβούσογλου και της Άγκυρας από το ΥΠΕΞ. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (30/5), στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως γίνονται «συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία».

Τι κι αν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως βρίσκεται στη χώρα μας με θετική ατζέντα για την προγραμματισμένη και υπό δρακόντεια μέτρα επίσκεψή του στη χώρα μας και στους ψευτομούφτηδες της Κομοτηνής, φρόντισε να πυροδοτήσει την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Η προκλητική ανάρτηση Τσαβούσογλου που έφερε αντιδράσεις

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, καθώς επίσης και για να πραγματοποιήσει συνομιλίες περί διμερών σχέσεων».

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στο Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, στο μειονοτικό σχολείο της πόλης «Τζελάλ Μπαγιάρ» και μετά στο μειονοτικό χωριό Θάμνα της Ροδόπης. Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Θράκη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments