Άποψη

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση ή σύγκρουση;

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση ή σύγκρουση;
O Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο Pagenews.gr, για την υπόθεση Novartis και για το μέλλον των σχέσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αλήθεια πως οι εκτιμήσεις για το μέλλον των σχέσεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης διίστανται. Μετά τη ΔΕΘ υπάρχουν αρκετοί (και η στήλη συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς) που είδαν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συναίνεσης, ώστε επιτέλους η χώρα να γυρίσει σελίδα. Οι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται ίσως το άρθρο με τίτλο «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα».

Την επομένη της συνέντευξης Τύπου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να προσθέσουμε πως και ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του είπε όσα λιγότερα μπορούσε να πει. Αλλά κάτω από την επιφάνεια δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίσουμε ένα συγκρουσιακό δυναμικό που φορτίζεται συνεχώς. Με επίκεντρο το «σεισμικό ρήγμα» της Novartis.

Μονόδρομος για τη ΝΔ…

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν άφησε κανένα περιθώριο στους δύο σημερινούς πρωταγωνιστές να αγνοήσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πήγε στον αρμόδιο εισαγγελέα και είπε καθαρά και δυνατά δύο ονόματα: Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Στόχευσε κατευθείαν στο κέντρο. Το μόνο που μπορεί να κάνει η νέα πλειοψηφία είναι να περιμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα Αγγελή και να προχωρήσει απευθείας σε προανακριτική.

Το ερώτημα πλέον είναι αν θα αφορά και στους δύο που κατονόμασε ο Αντώνης Σαμαράς ή αν η προανακριτική θα εστιαστεί στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το πιθανότερο είναι το δεύτερο. Και σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο πως αν η διαδικασία ολοκληρωθεί με δίωξη τότε σε αυτή δε θα συμπεριλαμβάνεται ο Αλέξης Τσίπρας. Θα ήταν αδιανόητο λάθος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σύρει στο δικαστήριο έναν πρώην πρωθυπουργό.

Οι χειρισμοί Τσίπρα…

Σε αυτόν τον χειρισμό τον διευκόλυνε και ο ίδιος ο προκάτοχός του. «Δεν έχω κάνει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» απάντησε σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Δεν είπε «ούτε εγώ, ούτε κανένας υπουργός». Διατήρησε το δικαίωμα να… πέσει από τα σύννεφα, αν τελικά αποδειχθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης που είχε ορίσει παραβίασε τον όρκο του.

Υπάρχουν βέβαια και τα ασφαλή καταφύγια της… αυταπάτης, ή της πολιτικής δίωξης, ανάλογα με το πολιτικό κλίμα της εποχής κατά την οποία θα λάβουν χώρα τα συγκεκριμένα γεγονότα. Πάντως, η ουσία είναι πως η Novartis θα φέρει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε αντίπαλα χαρακώματα. Ειδικά αν η έρευνα καταλήξει στο αρχείο και για τα υπόλοιπα στελέχη που κατηγορήθηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης από την Αριστερά. Τότε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θα έχουν ισχυρές θέσεις προκειμένου να μιλήσουν για σκευρωρία και να κάνουν το επόμενο βήμα περνώντας στην αντεπίθεση.

Ζήτημα Δημοκρατίας…

Η υπόθεση είναι πραγματικά πάρα πολύ σοβαρή. Πρώτον, γιατί μιλάμε για ένα υπαρκτό σκάνδαλο, που κόστισε πολλά λεφτά και στους Έλληνες ασφαλισμένους, αλλά και στους πολίτες των χωρών που οι τιμές των φαρμάκων επηρεάζονταν από τις αντίστοιχες στη χώρα μας. Δεύτερον, γιατί πράγματι η προηγούμενη κυβέρνηση έδειξε να πιστεύει στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ήταν ένα βράδυ μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.

Και κρεμάστηκαν στα μανταλάκια δέκα κορυφαίοι πολιτικοί από την τότε αντιπολίτευση. Μέχρι στιγμής οι σχετικές υποθέσεις για εφτά από αυτούς έχουν οδηγηθεί στο αρχείο. Και στη θέση των κουκουλοφόρων μαρτύρων έχει βγει ο κ. Αγγελής να μιλά ανοιχτά για παρεμβάσεις από τον… Ρασπούτιν. Οπότε είναι θέμα Δημοκρατίας η αλήθεια να λάμψει. Γιατί μπορεί δίπλα στο οικονομικό σκάνδαλο να προκύψει και ένα πραγματικά τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο. Μια πραγματικά απίστευτη σκευωρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments