Το θειικό οξύ ή βιτριόλι είναι χημική ένωση με μοριακό τύπο H2SO4.
Η ανακάλυψη του θειικού οξέος πιστώνεται στον αλχημιστή Αμπού Μούσα Τζαμπίρ ιμπν Χαγιάν αλ-Αζντί (Γκεμπέρ) του 8ου αιώνα. Το οξύ μελετήθηκε αργότερα, τον 9ο αιώνα από τον Πέρση γιατρό και αλχημιστή Ιμπν Ζακαρίγια αλ-Ραζί (Ραζής), που το απόκτησε με ξηρή απόσταξη ορυκτών, που περιείχαν ένυδρο θειικό σίδηρο (FeSO4·7H2O) και ένυδρο θειικό χαλκό (CuSO4·5H2O), εξαντλητικά, λαμβάνοντας νερό (H2O) και τριοξείδιο του θείου (SO3), τα οποία με ανάμειξη δίνουν (υδατικό) διάλυμα θειικού οξέος.
Αυτή η μέθοδος διαδόθηκε στην Ευρώπη μέσω μεταφράσεων αραβικών και περσικών εγχειριδίων που καταγράφηκαν σε βιβλία αλχημιστών όπως ο Γερμανός Αλβέρτος ο Μέγας (Albertus Magnus) του 13ου αιώνα. Το θειικό οξύ ήταν γνωστό στη Μεσαιωνική Ευρώπη ως «έλαιο βιτριολιού» ή «πνεύμα βιτριολιού» ή απλούστερα ως «βιτριόλι», ανάμεσα σε άλλα ονόματα.
Η κεντρική λέξη «βιτριόλι» προέρχεται από τη λατινική λέξη vitreus, δηλαδή γυαλί, σχετιζόμενο με την υαλώδη εμφάνιση των ένυδρων θειικών αλάτων, που επίσης είχαν το όνομα «βιτριόλι». Συγκεκριμένα:
Ο θειικός χαλκός (ΙΙ) (CuSO4) ονομαζόταν «μπλε βιτριόλι» ή «ρωμαϊκό βιτριόλι».
Ο θειικός ψευδάργυρος (ZnSO4) ονομαζόταν «λευκό βιτριόλι».
Ο θειικός σίδηρος (ΙΙ) (FeSO4) ονομαζόταν «πράσινο βιτριόλι».
Ο θειικός σίδηρος (ΙΙΙ) [Fe2(SO4)3] ονομαζόταν «βιτριόλι του Άρη».
Το θειικό κοβάλτιο (CoSO4) ονομαζόταν «κόκκινο βιτριόλι», αν και το ίδιο όνομα ήταν και ένας τεχνικός όρος του 20ού αιώνα για έναν βαθμό (συγκέντρωση) υδατικού διαλύματος θειικού οξέος.
Το βιτριόλι ευρύτατα θεωρούνταν η πιο σημαντική αλχημιστική ουσία, ιδιαίτερα για τη χρήση της ως φιλοσοφική λίθο. Πολύ καθαρό βιτριόλι χρησιμοποιούνταν ως ένα μέσο για την αντίδραση με άλλες ουσίες. Αυτό οφειλόταν πολύ στο ότι δεν αντιδρά με το χρυσό, η παραγωγή του οποίου ήταν ο στόχος της αλχημιστικής διεργασίας. Η σημασία του βιτριολιού για την αλχημεία τονίζεται στην αλχημιστική συμβουλή «Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem», που σήμαινε: «Επισκέψου το εσωτερικό της Γης και καθαρίζοντας θα βρεις τη μυστική (φιλοσοφική) λίθο». Το κείμενο αυτό προέρχεται από το γερμανό αλχημιστή του 15ου αιώνα Βασίλειο Βαλεντίνο (Basilius Valentinus), στο σύγγραμμά του «L’ Azoth des Philosophes».
Βιτριόλι με μια ματιά
Είναι πλήρως διαλυτό στο νερό σε όλες τις συγκεντρώσεις.
Είναι ανόργανο, ισχυρό οξύ, καυστικό (προκαλεί εγκαύματα αν πέσει στο δέρμα) και όταν είναι θερμό και πυκνό προκαλεί την οξείδωση ενώσεων. Αντιδρά με όλες τις βάσεις και τα δραστικά μέταλλα. Ιονίζεται σε δύο στάδια, με το πρώτο να θεωρείται πλήρης ιονισμός.
Έχει πολλές εφαρμογές και είναι ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χημικής βιομηχανίας.
Βιτριόλι σχετικές ειδήσεις:
Όταν η κορυφαία ρεμπέτισσα σίγησε για πάντα
Σωτηρία Μπέλλου: Ο Τσιτσάνης την αποκαλούσε «βασίλισσα του πάλκου». Η ίδια θύμωνε και του έλεγε πως εκείνη τραγουδάει για το λαό. Αναγκάστηκε να παντρευτεί πολύ μικρή, συνελήφθη, μπήκε φυλακή και καταξιώθηκε ως μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριες στα ρεμπέτικα.
Η πρώτη δήλωση της Ιωάννας μετά το εξιτήριο - «Ελπίζω τελικά να τα καταφέρω και να αποδοθεί και η δικαιοσύνη»
Βιτριόλι επίθεση: «Εννοείται πως ο Γολγοθάς μου δεν τελειώνει εδώ, αφού για πολλούς ακόμα μήνες θα μπαινοβγαίνω συνεχώς στο νοσοκομείο», είπε η 34χρονη Ιωάννα.
Η πρώτες εικόνες της 34χρονης Ιωάννας τη στιγμή που φεύγει από το νοσοκομείο - «Επιτέλους στο σπίτι μου» [vid]
Επίθεση βιτριόλι: Η Ιωάννα νοσηλευόταν από τις 20 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που της έριξε το βιτριόλι η 35χρονη και επέστρεψε σήμερα σπίτι της σχεδόν τρεις μήνες μετά.
Εξιτήριο μετά από τρεις μήνες νοσηλείας για την 34χρονη Ιωάννα [vid]
Επίθεση βιτριόλι: Η άτυχη Ιωάννα είχε δεχθεί το καυστικό υγρό στην είσοδο της πολυκατοικίας, του κτιρίου στο οποίο εργαζόταν στην περιοχή της Καλλιθέας τον Μάιο.
Σχεδίαζε να κάνει μάγια στην άτυχη Ιωάννα η 35χρονη - Τι εκμυστηρεύτηκε η δράστιδα στον πατέρα της
Επίθεση βιτριόλι: Οι έρευνες για την υπόθεση που άφησε όλη τη χώρα σοκαρισμένη συνεχίζονται. Η 35χρονη αρνείται ακόμα να μιλήσει και κρατείται στις γυναικείες φυλακές της Θήβας.
Ραγδαίες εξελίξεις για την υγεία της Ιωάννας που δέχτηκε την επίθεση με το βιτριόλι
Επίθεση με βιτριόλι: Το επόμενο διάστημα θα παραμείνει κλινήρης στο Θριάσιο μέχρι να επουλωθούν πλήρως οι πληγές και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο σπίτι της στο Μοσχάτο.