Επιστράτευση 2020: Ποιοι καλούνται - Σε ποια στρατόπεδα πρέπει να παρουσιαστούν
Επιστράτευση 2020: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Το νησί βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια (48 χιλιόμετρα) νότια της Χώρας Σφακίων και η έκταση του είναι 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 152. Επί της ουσίας όμως, λιγότερο από 50 άνθρωποι ζουν στο νησί μόνιμα και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Οι τουριστικές υπηρεσίες στο νησί είναι στοιχειώδεις, παρ’ όλα αυτά το καλοκαίρι, το σύνολο των ανθρώπων στο νησί μπορεί να ξεπεράσει και τους 3.500, οι περισσότεροι των οποίων είναι κατασκηνωτές. Το λιμάνι που δέχεται τα πλοία είναι ο Καραβές, ενώ η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί. Οι οικισμοί του νησιού είναι πέντε συνολικά και το νοτιότερο κατοικημένο χωριό, ονομάζεται Βατσιανά, με συνολικό πληθυσμό 31 κατοίκων, αποτελώντας άτυπα το νοτιότερο οικισμό της Ελλάδος και ευρωπαϊκής ηπείρου παράλληλα. Οι άλλοι οικισμοί της Γαύδου είναι: η Άμπελος, τα Βατσιανά, η Γαυδοπούλα και η Φώκια.
Η Γαύδος ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή. Το νησί έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία, όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα αιχμάλωτο. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει πως η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε παρουσία στο νησί. Οι Ρωμαίοι έκαναν κατάχρηση της χλωρίδας του νησιού, προκαλώντας έτσι μια διαδικασία αποσάθρωσης που συνεχίζεται ως σήμερα. Ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την υπήνεμη πλευρά του νησιού, κατά τη διάρκεια του τελικού ταξιδιού του προς τη Ρώμη. Αφού εγκατέλειψε την Κρήτη, μια καταιγίδα έβγαλε το πλοίο του εκτός πορείας με αποτέλεσμα να περάσει δίπλα από τη Γαύδο. Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στις Πράξεις 27:16.
Αργότερα, τον καιρό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το νησί είχε περίπου 8000 κατοίκους (900 – 1000 μ.Χ.), με τρεις επισκόπους και έναν αρχιεπίσκοπο. Τον καιρό της οθωμανικής ηγεμονίας, που κράτησε από το 1665 ως το 1895, η Γαύδος ήταν γνωστή ως Γότζο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πληθυσμός μειώθηκε σταδιακά στους 500 κατοίκους το 1882. Αναφορά στους Σαρακηνούς έχει διασωθεί στο νησί – μια παραλία ονομάζεται Σαρακήνικο.
Τη δεκαετία του 1930 το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι εξορίστηκαν στη Γαύδο, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ηγετικών μελών του Κομμουνιστικού κόμματος όπως ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Άρης Βελουχιώτης. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις μετέφεραν μερικά στρατεύματα στη Γαύδο μετά τη νίκη των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης. Η αστικοποίηση που έλαβε χώρα τη δεκαετία του ’60 στην υπόλοιπη Ελλάδα, είχε ήδη αρχίσει από τη δεκαετία του ’50 στη Γαύδο. Σε αυτή την περίοδο, οι νησιώτες αντάλλαξαν τη γη τους στη Γαύδο με πρώην τουρκική γη στην Κρήτη, η οποία είχε γίνει διαθέσιμη για ανταλλαγή από το κράτος. Κατά την εποίκησή τους στην Κρήτη, ίδρυσαν μια νέα κοινότητα, τα Γαυδιώτικα.
Επιστράτευση 2020: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Τουρκία: Μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας για NAVTEX, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Ελλάδα Τουρκία: Η Αθήνα μπλοκάρει τα σχέδια της γειτονικής χώρας, προβαίνοντας σε μια πολύ σημαντική κίνηση νότια της Κρήτης.
Ακτοπλοϊκές άγονες γραμμές: Ενισχύονται οι ακτοπλοϊκές άγονες γραμμές με την προσθήκη νέων δρομολογίων.
Υπουργείο Ναυτιλίας: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου συνεχίζεται η ενδυνάμωση του ακτοπλοϊκού δικτύου που ξεκίνησε πέρυσι με απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη.
Σεισμός στην Κρήτη: Σεισμική δόνηση καταγράφηκε τα ξημερώματα, 427 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας.
Σεισμός στη Γαύδο: Τρεις σεισμικές δονήσεις σε διάστημα 15 λεπτών ανοιχτά του νησιού.
Στη δημοσιότητα έδωσε το Πολεμικό Ναυτικό ένα βίντεο από τη θεαματική επιχείρηση διάσωσης ασθενούς από πλοίο του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Γαύδου.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr για τα καλά και τα κακά νέα που προκύπτουν από τις ενδείξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.