Απόψε θα δείτε το "φεγγάρι του καλαμποκιού"
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Ο ένατος μήνας του χρόνου μπαίνει με ολόγιομο φεγγάρι.
Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.
Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.
Επειδή ένας συνοδικός μήνας διαρκεί περίπου 29,53 γήινες ημέρες, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα σε εκείνα τα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης. Η βίαιη και οξεία διαταραχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς (περιπτώσεις σχιζοφρένειας) φαίνεται να εμφανίζει έξαρση κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, χωρίς να τεκμηριώνεται αιτιώδης σχέση στα δύο φαινόμενα.
Παρότι χρειάζονται μόλις 27,32 ημέρες κατά μέσο όρο για να συμπληρώσει η Σελήνη μία πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη (χρονικό διάστημα που ονομάζεται αστρικός μήνας), επειδή και η Γη στο μεταξύ γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, απαιτούνται σχεδόν δύο ημέρες ακόμα για να ευθυγραμμισθούν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος. Επομένως, κατά μέσο όρο ανάμεσα σε μία πανσέληνο και την επόμενη μεσολαβούν 29,530589 γήινες ημέρες (εικοσιτετράωρα). Αυτός ο χρόνος ονομάζεται σεληνιακός ή συνοδικός μήνας, και από αυτόν προέκυψε ιστορικά η μονάδα χρόνου «μήνας» των ημερολογίων. Η πραγματική διάρκειά του κυμαίνεται σημαντικά, από 29,272 ως 29,833 ημέρες εξαιτίας των ελλειπτικών τροχιών της Γης και της Σελήνης, καθώς και των μικρών αλληλεπιδράσεων με άλλα σώματα στο Ηλιακό Σύστημα.
Στην πράξη οι ημερολογιακοί μήνες έχουν σήμερα διάφορους αριθμούς ημερών για να προσαρμόζεται το ημερολόγιο και στο τροπικό έτος της Γης (πιο απλά, στις εποχές του χρόνου). Επειδή ο μήνας Φεβρουάριος έχει μόνο 28 ή 29 ημέρες, υπάρχουν χρονιές που αυτός ο μήνας δεν έχει πανσέληνο. Ειδικότερα, στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο δεν είχε πανσέληνο ο Φεβρουάριος των ετών 1866, 1885, 1915, 1934, 1961 και 1999, ούτε θα έχει ο Φεβρουάριος του 2018. Στο δίσεκτο έτος 1972, υπήρχε πανσέληνος στο 24ωρο της 29 Φεβρουαρίου. Η προηγούμενη 29η Φεβρουαρίου που είχε πανσέληνο ήταν το 1820.
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Ο ένατος μήνας του χρόνου μπαίνει με ολόγιομο φεγγάρι.
Πανσέληνος Αύγουστος 2020: Δείτε σε ποια σημεία μπορείτε να απολαύσετε την ιδιαίτερη βραδιά του Αυγούστου και να εξασφαλίσετε την καλύτερη νυχτερινή θέα στο ολόγιομο φεγγάρι.
Πανσέληνος Αυγούστου 2020: Δείτε ποιοι θα επηρεαστούν από την Πανσέληνο της νέας εβδομάδας
Πανσέληνος Αυγούστου 2020: Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα είναι έτοιμα να υποδεχθούν το κοινό.
Πανσέληνος της Φράουλας: Είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.
Πανσέληνος - έκλειψη Σελήνης 2020: Τ φαινόμενο που "κόβει την ανάσα", ένα διαφορετικό φεγγάρι από τα συνηθισμένα το οποίο θα περάσει από το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Στην Αθήνα θα αρχίσει να είναι ορατό στις 20:45.
Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης: Tο φεγγάρι περνάει από το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Το φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα.
Πανσέληνος Μαΐου 2020: Η νέα πανσέληνος, το «Φεγγάρι του Λουλουδιού» θα πραγματοποιηθεί σήμερα 7 Μαΐου 2020.
Πανσέληνος 2020: Η υπερπανσέληνος του Μαΐου είναι κοντά. Αύριο θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε το ολοστρόγγυλο και φωτεινό φεγγάρι. Την επόμενη υπερπανσέληνο θα τη δούμε τον Μάιο του 2021.